Huidkanker app kan bezoek huisarts beperken

21/07/2023

Vorige pagina

Een app die huidkanker herkent, kan helpen om de huidkankerzorg toegankelijk te houden. Zo blijkt uit twee praktijkstudies van het Erasmus MC.

Een app voor de smartphone lijkt geschikt om huidkanker op te sporen. De app herkent ook goedaardige plekjes, waardoor mensen direct worden gerustgesteld en geen beroep meer hoeven te doen op de huisarts. Dat zijn de conclusies van twee studies waarin voor het eerst is onderzocht of zo’n mobiele huidgezondheidsapp van toegevoegde waarde is als die wordt gebruikt door de algemene, gezonde Nederlandse bevolking.

Declaraties

Dermatoloog Marlies Wakkee en arts-onderzoeker Anna Smak Gregoor bekeken de declaratiegegevens van een zorgverzekeraar die de app vergoedt voor haar verzekerden. Daaruit bleek dat voor de app-gebruikers 30 procent meer declaraties voor behandeling van huidkanker werden ingediend dan voor mensen die de app niet gebruikten. Er werd dus meer huidkanker gevonden.

Smak Gregoor en Wakkee ontdekten ook dat de app zorgt voor meer drukte in het medisch circuit. Voor gebruikers van de app werden drie keer zoveel declaraties voor zorg bij een dermatoloog ingediend. Dat waren declaraties voor zorg voor kwaadaardige huidtumoren, maar ook voor goedaardige moedervlekken en andere goedaardige huidtumoren.

Integraal Zorgakkoord

Wakkee vermoedt dat de druk op de zorg met goede instructies aan app-gebruikers goed bij te sturen is. "Zo’n app is in het begin nieuw en interessant, en mensen hebben dan mogelijk nog de neiging om hem voor elk plekje op de huid te gebruiken. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ze moeten alleen plekjes controleren waarvan ze denken: hé, deze vertrouw ik niet, ik ga ermee naar de huisarts." Op die manier kan gebruik van de app de druk op de huidkankerzorg verlagen, in lijn met de doelen van het Integraal Zorgakkoord (IZA).

Meer informatie

 

Gerelateerde items

28/10/2021
Masterclass niet-melanoom huidkanker
Lees meer
Masterclass niet-melanoom huidkanker
10/10/2022
Beleidsreactie Screening op huidkanker
Lees meer
Beleidsreactie Screening op huidkanker