Diagnose huidkanker via snelle scan stap dichterbij

20/07/2022

Vorige pagina

Het bepalen of een verdacht plekje op de huid een basaalcelcarcinoom is, kan in een groot deel van de gevallen ook met een scan van de huid in plaats van een invasief biopt. Een scan heeft minder impact voor de patiënt, is sneller én kan leiden tot kostenbesparing in de gezondheidszorg. Dit blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+.

Het onderzoeksteam van huidkankerexperts en dermatoloog dr. Klara Mosterd toonde aan dat bij patiënten waarbij de diagnose basaalcelcarcinoom met de scan werd gesteld, de uitkomst niet slechter was dan bij patiënten die een diagnose kregen middels een biopt. Deze uitkomst werd gepubliceerd door het tijdschrift Lancet Oncology.

OCT is accuraat

Hoewel eerder onderzoek aantoonde dat de OCT een basaalcelcarcinoom goed in beeld kan brengen, controleerden de onderzoekers de diagnoses via OCT óók met een biopt. Van de 225 daadwerkelijke basaalcelcarcinomen in de OCT-groep, gaf de OCT-scan in 192 gevallen aanleiding tot een zekere diagnose. Uit de controle bleek dat 85.3% van deze diagnoses terecht was. Van de gevallen waarin de OCT géén basaalcelcarcinoom in beeld bracht bleek 94.6% terecht. De OCT is dus een accurate methode om te bepalen of een verdacht plekje op de huid basaalcelcarcinoom is.

Meer informatie

Gerelateerde items

03/11/2021
Snelle diagnose basaalcelcarcinoom met OCT
Lees meer
Snelle diagnose basaalcelcarcinoom met OCT
27/09/2021
Behandeling basaalcelcarcinoom soms overbodig
Lees meer
Behandeling basaalcelcarcinoom soms overbodig