Oproep: Geen zonnebank in sportschool

18/11/2021

Vorige pagina

De Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland heeft alle sportscholen met een zonnebank een bericht gestuurd over de schadelijke effecten van zonnebankgebruik. De dermatologen roepen de sportscholen op om te stoppen met het aanbieden van de zonnebank.

De oproep is verzonden aan ruim 300 sport- en beweegbedrijven, die stellen het Protocol Verantwoord Sporten te gebruiken. Maar, ze bieden ook het gebruik van een zonnebank aan. De Stuurgroep Huidkanker benadrukt dat zonnebanken niet passen in een omgeving, die veilig en verantwoord gezond leven stimuleert.

Onveilig

Een wetenschappelijk comité van de Europese Commissie concludeerde al in 2016 dat ‘de enige veilige manier om zonnebanken te gebruiken, is deze helemaal niet te gebruiken’. Aldus een bericht in het AD

Huidkanker

Huidkanker is veruit de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Van alle nieuwe kankerpatiënten heeft 52% huidkanker. Jaarlijks komen er ruim 70.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij en het einde is nog niet in zicht, meldt IKNL. Om deze groei te verminderen, heeft de Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland in april 2021 het het Nationaal Actieplan Huidkanker gepresenteerd. De huidige oproep aan de sportscholen is onderdeel van dit actieplan. 

Voorkomen is beter dan genezen

Over huidkanker wordt te simpel gedacht. Het gaat niet om alleen het weghalen van een plekje. Ongeveer een derde van de nieuwe patiënten ontwikkelt binnen vijf jaar opnieuw huidkanker. Als er regelmatig plekjes weggehaald moeten worden, wordt huidkanker een chronische ziekte. Veel van deze chronische patiënten doen een blijvend beroep op zorg. Alleen al de aan huidkanker gerelateerde ziekenhuiskosten stijgen naar verwachting van €465 miljoen (2017) naar €1,35 miljard in 2030.

De opstellers van het actieplan doen een appèl op politici en beleidsmakers om werk te maken van preventie van huidkanker om zo veel gezondheidsproblemen en de bijbehorende kosten te voorkomen. Het voorkomen van huidkanker is mogelijk door verandering van zongedrag en zonnebankgebruik. 

Meer informatie

Gerelateerde items

06/10/2021
Campagne preventie huidkanker in 2022
Lees meer
Campagne preventie huidkanker in 2022
14/06/2021
Campagne De Huid
Lees meer
Campagne De Huid
19/07/2021
NVDV en Huidfonds starten campagne huidkanker
Lees meer
NVDV en Huidfonds starten campagne huidkanker