Stofjes die uitzaaiingen huidkanker voorspellen

19/12/2022

Vorige pagina

Dermatoloog dr. Marlies Wakkee en patholoog dr. Antien Mooyaart van het Erasmus MC Kanker Instituut gaan tumorweefsels van honderden huidkankerpatiënten nauwgezet onder de loep nemen. Ze zijn op zoek naar biomarkers die kunnen voorspellen welke huidkankers grote kans hebben om uit te zaaien.

Het gaat om weefsel van patiënten met plaveiselcelcarcinomen (PCC). Van de 12.000 patiënten die jaarlijks PCC krijgen, krijgt 1 tot 2 procent na verloop van tijd te maken met uitzaaiingen van de tumor. Wakkee en Mooyaart maken in hun studie gebruik van artificial intelligence. Geavanceerde computers zullen in de cellen van de weefselcoupes zoeken naar verschillen en overeenkomsten tussen mensen die wel uitzaaiingen kregen en mensen die ze niet kregen.

PCC

"We willen mensen met een groot risico op uitzaaiingen zo vroeg mogelijk identificeren," legt Marlies Wakkee uit. "Maar over de risico’s op uitzaaiingen bij PCC is nog maar weinig bekend. Daarom blijven álle patiënten vijf jaar onder controle. Niet alleen om te monitoren of de tumor is uitgezaaid, maar ook om te zien of er een PCC op een andere plek ontstaat."

De onderzoekers – ook van het RadboudUMC  – hopen biologische subtypes te kunnen identificeren zodat van toekomstige patiënten kan wordt voorspeld of ze risico lopen op uitzaaiingen. De studie is een verdiepingsslag van een lopende studie waarin RNA van tumorweefsel wordt geanalyseerd.

Meer informatie

Bron: Nieuwsbericht Erasmus MC, 16 december 2022

Gerelateerde items

27/09/2021
Behandeling basaalcelcarcinoom soms overbodig
Lees meer
Behandeling basaalcelcarcinoom soms overbodig
28/10/2021
Masterclass niet-melanoom huidkanker
Lees meer
Masterclass niet-melanoom huidkanker
15/11/2022
Overbehandeling basaalcelcarcinoom
Lees meer
Overbehandeling basaalcelcarcinoom