Manifest ‘Naar een gezonde, zonveilige sportomgeving’

27/06/2022

Vorige pagina

De Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland roept het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Vereniging Sport en Gemeenten, Vereniging van Nederlandse Gemeenten en NOC*NSF op om bij het nieuwe Nationaal Sportakkoord aandacht te besteden aan het belang van een zonveilige sportomgeving.

Huidkanker is, met afstand, de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Een gezonde sportomgeving levert een substantiële bijdrage aan effectieve preventie van  huidkanker.

Actieplan Huidkanker

De Stuurgroep lanceerde in 2021 het Nationaal Actieplan Huidkanker om de enorme toename van het aantal mensen met huidkanker in Nederland een halt toe te roepen en daarmee te voorkomen dat de druk op bemensbaarheid en betaalbaarheid van de huidkankerzorg onhoudbaar wordt.

Buitensport

Huidkanker ontstaat vooral door overmatige blootstelling aan UV-straling. Buitensporters behoren tot de hoog risico doelgroepen. Zij brengen, vaak vanaf jonge leeftijd, veel tijd buiten door en lopen dus meer kans op huidschade. Sporters op hoogte en/of op specifieke ondergrond (sneeuw, water, zand) hebben te maken met nog sterkere uv-straling; terwijl zweten er juist voor zorgt dat de huid deze minder goed kan tegenhouden.

Preventie en voorlichting

De bij het Nationaal Sportakkoord betrokken partijen kunnen een belangrijke rol spelen om de stijging van het aantal huidkanker-diagnoses te keren. Zij kunnen sporters bewust maken van de risico’s en stimuleren tot bescherming van de huid.

Meer informatie

Gerelateerde items

19/04/2021
Nationaal actieplan huidkanker
Lees meer
Nationaal actieplan huidkanker
06/10/2021
Campagne preventie huidkanker in 2022
Lees meer
Campagne preventie huidkanker in 2022