Beverwijk zet zonnebrandpalen in tegen huidkanker

06/04/2023

Vorige pagina

Bij het strand van Wijk aan Zee staan vanaf 31 maart 2023 weer twee slimme zonnebrandpalen. Bezoekers kunnen bij de strandopgangen terecht voor gratis zonnebrandcrème en smeeradvies. De slimme zonnebrandpalen worden ingezet in de strijd tegen huidkanker. In samenwerking met dermatoloog Jack van der Woude van het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) is een zonbeschermingsadvies opgesteld dat wordt gedeeld via het ziekenhuis, strandtenten, scholen en sportclubs.

Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Maar liefst één op de vijf mensen ontwikkelt een vorm van huidkanker. De grootste oorzaak is te lange blootstelling van de huid aan de zon. Toch lopen veel mensen zonverbranding op tijdens een dag op het strand, bijvoorbeeld omdat ze zich niet genoeg insmeren. Met de zonnebrandpalen wil de gemeente Beverwijk dat veranderen.

Zonverbranding groot risico

“Zonverbranding tijdens de kindertijd en adolescentie is een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van huidkanker op latere leeftijd. Ernstige zonverbranding in de jeugd verdubbelt de kans op het krijgen van melanoom, de meest ernstige vorm van huidkanker. Door het opvolgen van het zonbeschermingsadvies kan zonverbranding voorkomen worden”, aldus RKZ-dermatoloog Jack van der Woude in het Noordhollands Dagblad.

Meer informatie

Bron: Nieuwsbericht Rode Kruis Ziekenhuis, 31 maart 2023

Gerelateerde items

14/06/2021
Campagne De Huid
Lees meer
Campagne De Huid
27/06/2022
Manifest ‘Naar een gezonde, zonveilige sportomgeving’
Lees meer
Manifest ‘Naar een gezonde, zonveilige sportomgeving’
18/11/2021
Oproep: Geen zonnebank in sportschool
Lees meer
Oproep: Geen zonnebank in sportschool