Snelle diagnose basaalcelcarcinoom met OCT

03/11/2021

Vorige pagina

Met een optical coherence tomography (scan van de huid) bij verdenking op basaalcelcarcinoom is de screening pijnloos en kan de diagnose direct gesteld worden. De afdeling Dermatologie (Maastricht UMC+) deed onderzoek naar de kosteneffectiviteit van het diagnosticeren van huidkanker met optical coherence tomography (OCT) in vergelijking tot de gebruikelijke biopt.

OCT wordt ingezet bij een verdenking op basaalcelcarcinoom (BCC). Om BCC en het subtype te kunnen vaststellen, wordt gebruikelijk een huidbiopt genomen. Dit onderzoek kan pijnlijk zijn en mogelijk complicaties meebrengen. Bovendien duurt de uitslag van een biopt een week, wat een vertraging betekent voor het starten van de eventuele behandeling.

In 30 seconden diagnose

OCT kan in 30 seconden een microscopisch nauwkeurig beeld maken. Vaak kan direct daarna een uitspraak worden gedaan over de diagnose en kan behandeling starten. Een minder pijnlijk en sneller onderzoek. 

Over OCT

OCT is een nieuwe techniek in de dermatologie. Hiermee wordt een scan gemaakt van de huid. Uit het onderzoek van Maastricht UMC bleek dat met OCT de diagnose goed te stellen is. Daarmee is OCT een goed alternatief voor de huidbiopt.

Meer informatie

Gerelateerde items

28/10/2021
Masterclass niet-melanoom huidkanker
Lees meer
Masterclass niet-melanoom huidkanker
26/08/2021
Onderzoek naar zorg lichtere vormen huidkanker
Lees meer
Onderzoek naar zorg lichtere vormen huidkanker