Eigen afweercellen effectieve behandeling huidkanker

09/12/2022

Vorige pagina

De eigen afweercellen van een patiënt, in het lab vermenigvuldigd tot een leger van vele miljarden afweercellen, kunnen succesvol worden ingezet als levend geneesmiddel tegen huidkanker. Bij de helft van de patiënten slonken of verdwenen de uitzaaiingen. Dit blijkt uit de TIL-studie, wereldwijd de eerste vergelijkende fase drie-studie naar de effectiviteit van T-celtherapie bij vaste tumoren. Nu de resultaten bekend zijn, beoordeelt het Zorginstituut Nederland of TIL-therapie als standaardtherapie vergoed gaat worden vanuit de basiszorgverzekering.

TIL-studie

De resultaten van het onderzoek onder leiding vna John Haanen (NKI) zijn in december 2022 gepubliceerd in de New England Journal of Medicine. Deze studie, waarbij diverse Nederlandse ziekenhuizen betrokken waren, is geleid door het Antoni van Leeuwenhoek in samenwerking met het National Center for Cancer Immune Therapy in Kopenhagen.

Het Zorginstituut bepaalt op korte termijn of de TIL-behandeling wordt opgenomen in het basispakket van zorgverzekeraars

Meer informatie

Gerelateerde items

12/06/2021
Meer aandacht voor immuuntherapie niet-melanoomhuidkanker
Lees meer
Meer aandacht voor immuuntherapie niet-melanoomhuidkanker