NVDV en Huidfonds starten campagne huidkanker

19/07/2021

Vorige pagina

De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) en het Huidfonds starten samen een nationale huidkankercampagne.

Huidkanker is de meeste gediagnosticeerde vorm van kanker in Nederland, terwijl het voorkomen kan worden. Met gerichte informatie en voorlichting hopen de organisaties mensen meer bewust te maken van de risico’s van onbeschermd zonnen en huidkanker.

Groei nieuwe patiënten

In Nederland komen er jaarlijks zo’n 70.000 nieuwe patiënten bij. Dat aantal zal de komende jaren waarschijnlijk toenemen. Wetenschappers voorspellen een toename van 5% ieder jaar. Dat betekent dat de kans dat een persoon huidkanker krijgt op dit moment 1 op 5 is en zal groeien naar 1 op 4.

De meest voorkomende types huidkanker zijn basaalcelcarcinoom (circa 70% van alle nieuwe patiënten), plaveiselcelcarcinoom (circa 20%) en melanoom (circa 10%). Daarnaast zijn er nog enkele zeldzame vormen van huidkanker, zoals merkelcelcarcinoom.

Campagne voor jonge kinderen

Een goede bescherming tegen de zon, vanaf jonge leeftijd, kan de kans op huidkanker verkleinen. Daarom is een onderdeel van de huidkankercampagne een speciale quiz is ontwikkeld voor ouders met jonge kinderen.

Meer informatie

Gerelateerde items

19/04/2021
Nationaal actieplan huidkanker
Lees meer
Nationaal actieplan huidkanker
14/06/2021
Campagne De Huid
Lees meer
Campagne De Huid